Jan Akkerman: Een veelzijdig en getalenteerd gitarist

Stel je een gitarist voor die heeft samengewerkt met grootheden als Claus Ogerman, Alan Price, Herman Brood, Peter Banks, Charlie Byrd en Ice-T. Dan heb je het natuurlijk over niemand minder dan Jan Akkerman.

Jan werd geboren op kerstavond 1946 in Amsterdam en raakte voor het eerst een gitaar aan toen hij pas vijf jaar oud was. Zijn vader was zelf gitarist en zijn moeder moedigde hem aan om accordeon te spelen. Uiteindelijk koos Jan voor de gitaar, hoewel hij ook andere instrumenten bespeelt, zoals keyboard en saxofoon. Als tiener verschoof zijn interesse van klassieke muziek naar rock ’n roll, wat leidde tot optredens in lokale bandjes zoals The Friendship Sextet, The Shaking Hearts en Johnny & His Cellar Rockers.

In 1969 werd Jan gevraagd om gitaar en Hammond-orgel te spelen op een album van zanger Kaz Lux. Dit project resulteerde in de band ‘Brainbox’, met drummer Pierre van der Linden en bassist André Reynen. Hun debuutalbum, uitgebracht in 1969, werd meteen beschouwd als een klassieker in de Nederlandse progressieve rockscene. Jan arrangeerde op inventieve wijze de covers op het album en speelde indrukwekkende gitaarpartijen op zijn Gretsch White Falcon. Eind 1969 verliet Akkerman Brainbox.

Van 1970 tot 1976 maakte Jan deel uit van de wereldberoemde band ‘Focus’. Tijdens zijn periode bij Focus bracht hij twee soloalbums uit: ‘Profile’ (1972) en ‘Tabernakel’ (1973). Beide albums waren vooral succesvol buiten Nederland. In maart 1976 verliet Jan Akkerman Focus tijdens de repetities voor een Britse tour.

In 1978 trad Jan op met zijn band op het Montreux Jazz Festival, waarvan delen te horen zijn op het ‘Live’-album. Hij maakte ook een klassiek album met dirigent/arrangeur Claus Ogerman, getiteld ‘Aranjuez’. Jan koos voor minder bekende klassieke stukken van componisten als Rodrigo, Ravel en Villa-Lobos. Het vervolgalbum, ‘Jan Akkerman 3’, had een verrassend funky geluid en bevatte bijdragen van een blazerssectie onder leiding van Michael Brecker en zang van Will Dee en Yvette Cason.

Vanaf dat moment had Akkerman de vrijheid om verschillende stijlen te verkennen op zijn soloalbums. Hij ontwikkelde zijn eigen unieke stijl, wat resulteerde in tal van albums, elk met hun eigen karakteristieke sound. In 2011 bracht hij het album ‘Minor Details’ uit, wat hij zelf beschouwde als het meest rijke album uit zijn carrière.

Jan Akkerman blijft tot op de dag van vandaag een inspirerend voorbeeld van een veelzijdig en getalenteerd gitarist die in staat is om samen te werken met een breed scala aan muzikanten en genres. Zijn indrukwekkende carrière en unieke stijl hebben hem tot een icoon in de muziekwereld gemaakt en zijn invloed is nog steeds merkbaar bij vele opkomende artiesten.

Door de jaren heen heeft Jan Akkerman zijn muzikale horizon verbreed door samen te werken met uiteenlopende artiesten en door verschillende muziekstijlen te verkennen. Dit heeft hem in staat gesteld om een breed repertoire op te bouwen en zichzelf constant opnieuw uit te vinden als muzikant. Jan’s passie voor muziek en zijn toewijding aan het gitaarspel zijn de drijvende kracht achter zijn succes en zijn vermogen om muziekliefhebbers over de hele wereld te inspireren en te vermaken.

Jan’s unieke benadering van gitaarspelen, waarbij hij technieken uit verschillende muziekgenres combineert, heeft geleid tot een kenmerkend geluid dat zowel herkenbaar als vernieuwend is. Dit heeft hem in staat gesteld om zijn stempel te drukken op de muziekwereld en een blijvende indruk achter te laten bij zowel zijn collega’s als zijn fans.

Naast zijn indrukwekkende soloalbums en samenwerkingen met andere artiesten, heeft Jan Akkerman ook bijgedragen aan tal van live-optredens en evenementen. Zijn dynamische en energieke aanwezigheid op het podium heeft ervoor gezorgd dat zijn optredens keer op keer memorabel zijn en heeft bijgedragen aan zijn status als een van de grootste gitaristen van zijn generatie.

Ondanks zijn succes en wereldwijde bekendheid, heeft Jan Akkerman altijd zijn bescheidenheid en nuchtere houding weten te behouden. Hij benadrukt vaak het belang van echtheid en passie in muziek en staat bekend om zijn toewijding aan zijn vak. Jan blijft zich ontwikkelen en groeien als muzikant, altijd op zoek naar nieuwe muzikale invloeden en mogelijkheden om zijn vaardigheden en talenten verder te ontwikkelen.

Jan Akkerman is een ware muzikale legende wiens veelzijdigheid, talent en passie voor muziek hem tot een inspiratiebron hebben gemaakt voor generaties muzikanten en fans. Zijn blijvende impact op de muziekwereld en zijn onvermoeibare toewijding aan het gitaarspel zullen zijn nalatenschap als een van de grootste gitaristen in de geschiedenis waarborgen. Zijn indrukwekkende carrière, met hoogte- en dieptepunten, leert ons belangrijke lessen over doorzettingsvermogen, passie en de rol van muziek in ons leven.