Passion

Dit is een bespreking van het album “Passion” van Jan Akkerman. Het album werd uitgebracht in 2007 en is verkrijgbaar als MP3 download en op CD.

Het eerste nummer, “Circles”, begint met een korte gitaarsolo voordat de rest van de band meedoet. Dit nummer heeft een funky beat die het moeilijk maakt om stil te zitten terwijl je ernaar luistert. Het is erg uptempo en leuk, maar het heeft ook enkele zachtere momenten, zoals na ongeveer 1:10 wanneer de drums voor een paar seconden stoppen.

Passion
Passion

Als je maar 10 albums zou meenemen op reis, dan zou deze er zeker bij moeten zitten. Passion van Jan Akkerman is een solo album met elektrische gitaar en staalsnarige akoestische muziek in stijlen variërend van klassiek tot jazz met nog veel meer plaatsen in de stemmige deuntjes die hier worden aangeboden – het is geweldig! Ik ben er zeker van dat geen enkele collectie spijt zou krijgen van het toevoegen van zo’n intrigerende luisterbeurt, zo goed gedaan als alle andere werken die hij tot nu toe heeft uitgebracht.

Kansaken

De beste gitaristen bespelen het instrument niet, ze zitten er IN. Jan Akkerman is een van die weinige muzikanten die niet alleen een ongelooflijke gitarist is, maar ook een levende belichaming van pure passie met zijn composities en prestaties op dit prachtige en toch nederige snaarinstrument dat we “gitaar” noemen. Naar mijn mening heeft hij geen andere instrumenten nodig; het enige dat hem recht zou doen, zou zijn dat wij, luisteraars/toeschouwers, zouden vallen in welke toestand deze melodieën in zichzelf ook kunnen creëren!

Marc Veldman

Met elk album lijkt Jan Akkerman zijn geluid te herdefiniëren. Zijn laatste release is geen uitzondering; fans kunnen nu genieten van een akoestische mix van alle verschillende stijlen die hij zich in de loop der tijd eigen heeft gemaakt – van jazz en rockabilly tot blues – en meer! Als je op zoek bent naar een gitarist met passie in zijn spel dan is er geen betere keuze dan deze Nederlander die door Melodies Maker magazine als beste werd verkozen tijdens haar gouden tijdperk (de jaren 70).

Ron Beernink

Akkerman was een van de meest charismatische elektrische gitaristen toen hij in hun tijd bij Focus speelde. Nu, nadat hij is overgestapt op akoestische instrumenten en meer “nobel” is geworden (als je begrijpt wat ik bedoel) is het moeilijk om niet onder de indruk te zijn van zijn talent als muzikant- ongeacht het type of genre dat aan beide kanten wordt uitgevoerd. Jan’s technische genialiteit kan zowel aangepaste luitcomposities creëren zoals die van Koning Offa Der Dane als hedendaagse stukken die zeer kleurrijk klinken door slechts één geweldig instrument; hoe slim!

Maciek Makowski