Muziek maken doe je voor de lol

 


Vrijdagavond 11 mei het concert van Jan met band gezien in de Peppel in Zeist. Met de fiets naar de zaal gereden, zoals ik vroeger ook altijd naar een concert ging. De Peppel heeft echt een uitstraling van de jaren 70, redelijk klein en zeer eenvoudig dus. Ik hou van kleine zaaltjes, zodat je a.h.w. 'direct kontact' hebt met de band. Na het begin zat het meteen al goed, na het voorstellen van de bandleden werd er een nieuw , reggae nummer gespeeld. Ik dacht even, hm.. reggae, is mijn soort muziek niet, ik kom toch echt wel voor de rock en roll. Jan geeft er dan toch weer een draai aan waardoor ik het zeer kan waarderen. Lekkere stevige bas eronder doet dan wonderen.

Wat me zo opviel dat de groep (want dat is het toch echt) zo enthousiast speelt. Ze hebben echt zin in om te spelen, ze hebben er lol in en je merkt goed dat ook de onderlinge samenwerking ,met subtiele signalen naar elkaar, goed zit. Leuk dat Jan jonge mensen om zich heen heeft verzameld, het komt totaal echt goed tot z'n recht. Vooral de organist Jeroen vind ik een goede aanvulling; hij geeft goed weerwerk aan Jan. Soms was het gevoel er weer of ik naar een spontaan spelend bandje was gaan kijken zoals ik vroeger wel meer deed. Maar dan wel aangevuld met een klasse gitarist. Ik heb echt genoten van het gitaarspel en de band. Daags erna zou de Engelse tour beginnen. Ik kan niet begrijpen dat je Jan nog in zo'n klein zaaltje ziet, maar het concert was fantastisch. Gelukkig veel (voor mij dan) nieuwe nummers met af en toe een Focus nummer. Ik herkende o.a. Prima Donna en Anonymus zoals ik nog niet eerder gehoord had, een verademing. Veel beter dan ooit op de plaat (Focus3 vond ik altijd al een slechte persing, net of de microfoons een kilometer veraf stonden ...). Het laatste nummer (No-Hangups) was een goede afsluiting, rustige opbouw met flinke uithalen. (goed "skeurwerk" kan ik echt waarderen).

Ik sprak wat jongelui (gelukkig was het een gemêleerde opbouw qua leeftijd, natuurlijk de ouderen waren aanwezig, maar ook de jongeren) en die ook naar het concert gegaan van eh.. zou ook wel veel oude muziek zijn. Maar gelukkig niks van dat alles, Jan blijft met nieuwe nummers of met een nieuwe versie van een oud nummer komen. Petje af! En alles gaat ook heel gemoedelijk in zo'n zaal. Als je wilde kon je zo naar Jan ('waarom roept iedereen toch nog steeds Jantje tegen iemand van 54?') toestappen voor een praatje (wat zou ik hem moeten vragen of zeggen ... ik zie hem al heel wat jaren... ).

Mij bekroop nog wel even het gevoel om, wat ik vroeger als klein jongetje altijd deed toen ik naar een groep ging.. en dat is een foto vragen. Ik heb het maar niet gedaan want dat zal wel uit de tijd zijn (ik heb ooit in 1967 een artiestenfoto gevraagd van de Hunters en die heb ik nog steeds ...)
Jan bedankt voor de muziek en veel plezier in Engeland !

Nico Sijm