Interview met BB-King

 


Verslaafd aan de PC, vrouwen en Chicago
         BB King (74) voor een eenmalig concert (29-6-01) in Nederland.

Als hij zijn intrek neemt in een hotel gebruikt hij steevast een schuilnaam, Pump Davidson bijvoorbeeld. Want als het nieuwtje de ronde doet dat de blueslegende in de stad is,  staan de fans binnen de kortste keren voor zijn deur. Harry de Jong (A.D.) wist hem toch te vinden. 

BB King zit tegenwoordig vooral achter zijn computer, hoe vreemd dat ook moge klinken maar BB is op digitaal gebied helemaal bij de tijd. Hij sleept steevast een paar computers mee de wereld rond. Daarmee trekt hij zich terug op zijn hotelkamer en alleen als hij op moet treden komt hij achter zijn beeldscherm vandaan. 

De digitale snelweg is de toekomst en daarin moet je meegaan,’ meent King. Hij heeft zijn hele agenda voor de komende jaren in de computer ingevoerd. Wil je weten wat ik op 3 januari 2003 doe’vraagt hij, glunderend achter het toetsenbord zittend. Die dag doe ik niks, want dan ben ik vrij,’roept hij even later.
Wie de gezette muzikant achter zijn witte computer ziet zitten zou niet zeggen dat het hier gaat om een zanger/gitarist die al veertig jaar door de wereld trekt om avond aan avond conventionele Chicago-blues aan de man te brengen. Maar de eigen liedjes die King op het podium brengt, worden wel op zijn onafscheidelijke pc gemaakt. ‘Ja joh, ik ben met dat ding getrouwd. Ik zit het liefst achter mijn beeldscherm en ga de deur niet uit als het niet per se nodig is. Als ik een liedje wil schrijven doe ik dat achter de computer. Er dwarrelen woorden door mijn hoofd en ik schrijf ze op. Soms wordt het een goed liedje en soms niet.’
Eén van de eigen nummer s die King recentelijk op zijn computer componeerde, heet Making Love Is Good For You. Een liedje dat hem op het lijf is geschreven, want getuige het aantal vrouwen dat hij in de afgelopen jaren heeft versleten, moet hij aardig bedreven zijn in het spel der liefde. Het aantal loslopende’kinderen is dan ook niet te tellen. BB wil absoluut niet verklappen met hoeveel dames hij heeft samengewoond en hoeveel kroost hij in het wild’heeft rondlopen. Maar al die vrouwen en kinderen hebben niets te klagen.


King woont alweer 28 jaar in Las Vegas. Een stad waar hij zich thuis voelt, want de bluesmeester is allerminst vies van een gokje. Ik gok graag en daar ben ik trots op, bekent King. Hij legt uit dat hij de zaken prima in de hand heeft en nooit buitensporig veel geld uitgeeft in de casino's. En dan blijft het leuk. Als je trouwens in Las Vegas gaat wonen, is er geen enkele manier om aan het gokken te ontkomen. Ik kom er mensen uit de hele wereld tegen ook uit Nederland. Je kunt Las Vegas met geen enkele andere stad vergelijken ook niet met Monte Carlo.
BB King heeft een passie voor vrouwen en gokken, maar is daarnaast ook een religieus man. Hij is op dit moment bezig met de opnames van een kerstalbum en daarop steekt hij zijn religieuze gevoelens niet onder stoelen of banken. Ik heb altijd al een kerstplaat willen maken, zegt hij, maar het kwam er gewoon nooit van. Het geloof neemt een hele belangrijke plaats in mijn leven in. Ik ben suikerpatiënt, maar mijn gezondheid laat niets te wensen over.
Als King op tournee gaat, neemt hij steevast een diëtist mee op sleeptouw, die elke dag met zorg zijn maaltijden samenstelt. Zo eet ik op tournees en in het buitenland altijd goed, glimlacht hij, ik beleef er trouwens nog steeds veel plezier aan om op tournee te gaan. Ik doe dat niet omdat het moet, maar omdat ik het wil. Al 55 jaar lang. Ik wil niet zeggen dat ik verslaafd ben aan dit soort leven, maar ik zou niet weten wat ik moet doen als ik met muziek stopte. Ik heb geen alternatief en ik ga daarom door met optreden tot mijn dood.’Geen enkele van zijn 78 platen is perfect, vindt King. Ik kan me niet één plaat herinneren waarop ik niet een fout heb gemaakt.Ik hoop dan ook dat ik nog eens de perfecte BB King plaat maak.
BB klopt zich niet op de borst als het gesprek op zijn talent als gitarist komt. Hij vindt Jan Akkerman zelfs beter. Voor die man heb ik respect. Akkerman zal op 29 juni speciale gast zijn tijdens een concert in het Rotterdamse Ahoy, Als Jan straks opkomt in Rotterdam, word ik gewoon zenuwachtig. Wie had dat nou gedacht, BB King is toch wel wat gewend, zou je denken. Niet zo lang geleden nam hij nog een plaat op met Eric Clapton, ook niet de eerste de beste. Een vreemde man is dat, aldus King. Ik heb niet echt hoogte van hem gekregen toen ik met hem speelde. Maar als je een tijdje bij hem zit, kun je de pijn in zijn hart voelen. 

Harry de Jong AD 8-6-01