De Volkskrant - Januari 2006

 

 

Queen klinkt soms als doorgekookte bloemkool

Queen in Concert door Orkest van de Koninklijke Luchtmacht met Bert Heerink, Laura Vlasboom, Jan Akkerman e.a. Rai Theater Amsterdam, 16 januari. Tournee.

Met enige regelmaat komen de diverse onderdelen van de krijgsmacht in de reclameblokken op televisie voorbij om de burger duidelijk te maken dat het bij de landsverdediging een swingende, hippe boel is.
Dat komt meestal nogal geforceerd over Misschien zou in die spotjes eens het Orkest Koninklijke Luchtmacht moeten worden ingezet, want daar bruist het zeker Met rockshows als Symfo '99 en de concertante versie van de rock-opera Tommy heeft dat orkest onder leiding van majoor Jos Pommer (leerling van Rogier van Otterloo) bewezen het gecompliceerde symfo-rockwerk goed aan te kunnen Het lag dan ook in de lijn der verwachting dat Queen eens aan de beurt zou komen.

Maar ja, wie 'doet' de onvervangbare Freddy Mercury7 Wie heeft zoveel glitter, glamour, gevoel voor exhibitionisme, allure en ongelooflijke muzikaliteit om ook maar enigszins overeind te blijven? Met Bert Heerink, die vijf jaar leadzanger was van Kayak, heeft men een heel behoorlijke frontman in huis. Hij houdt zich als performer rustig, maar met zijn flexibele stem, en gesteund door het orkest, klinken klassiekers als Killer Queen en The show must go on helemaal niet slecht.

Naast Heerink zijn er nog vier zangeressen, vier dansers/zangers en enkele gastgitaristen opgetrommeld Als je de mazzel hebt om Jan Akkerman te treffen, zoals op de premièreavond, dan is de voorstelling al voor een groot deel geslaagd Met het energiek geleide vijftigkoppige orkest is ook weinig mis, ook al smaakte het mengsel
van Lennons Imagine en Queens Life is real (Song for Lennon) als doorgekookte bloemkool, en ging Let me entertain you ten onder in barok Verder waren de arrangementen fel en hoorden we een-fijne battle in Radio Ga Ga tussen Akkerman en de saxofonist.

Bij de zangeressen kan het vriezen en dooien Erica Yong zingt een machtige gospel-jazzy Somebody to love, en pept ook alle andere nummers waaraan zij meedoet direct op. Cindy Oudshoorn kan in dit Queen-concert haar ervaring die ze heeft opgedaan bij Kayak naast Heerink verzilveren. De anderen, met name Laura Vlasboom en Esther Hart, zijn zangeressen met volume, maar zonder warmte. Vooral Vlasboom is een matige zangeres voor dit materiaal Gelukkig slaagde Akkerman erin haar een aantal keren te overstemmen.

Patrick van den Hanenberg

Bron: De Volkskrant