Leidsch Dagblad - Januari 2006

 

 

Akkerman rijgt fusion, blues, jazz en rock naadloos aaneen.

Muziekrecensie
‘Leiden swingt’ met Jan Akkerman
Gezien: 14/1, De Waag, Leiden

Rond half negen wordt er nog wat gecheckt aan de bassdrum van Marijn van den Berg. Jan Akkerman staat rustig met zijn bandleden achter in de zaal, praat met wat Leidse fans, haalt nog snel een dubbele tonic aan de bar en beweegt zijn dan naar het podium.
Een lekker applaus krijgt hij bij het betreden van de Leidse bühne. Akkerman brengt snel de vinger naar de lippen en maakt het bekende ‘ssst’-gebaar.
Mark E. Smith van de Engelse Fall heeft de bijnaam ‘the grumpiest man of pop’, maar Jan Akkerman is ook niet bepaald een vrolijke Frans. Misschien is het spielerei, maar zijn eerst opmerking door de microfoon: ‘Zet dat ding effe an’, klinkt nou niet bepaald vrolijk.

Akkerman heeft zijn hoed thuisgelaten en laat zijn gitaar het werk doen. Nog steeds krijgt hij hemelse klanken uit zijn instrument. Een mengelmoesje van stijlen passeert de revue. Fusion, blues, jazz en soms eenvoudige rock, Akkerman rijgt het naadloos aan elkaar. En dan is er vaak zo’n heerlijk cynisch glimlachje als hij de blikken opvangt van de mensen op de eerste rijen. Hij geeft Coen Molenaar, op toetsen, bij een aantal nummers mooi de ruimte, maar zijn knappe keyboardpartijen verzanden vaak in oeverloos nootjespielen.
Akkerman is op zijn best tijdens de climaxgerichte soli. Hij begint rustig, om dan ineens met een enorme drive een heel geraffineerd een versnelling extra te kiezen en uiteindelijk turbulent te eindigen. Zo willen we Jan vaker horen.

Voor de fans van Focus speelt Akkerman nog het venijnig uitgevoerde ‘Hocus Pocus’ en het heerlijk glijdende ‘Sylvia’. Bij deze tijdloze songs zie je Focus-kenners vlak voor het podium flink in beweging komen.
Tot slot is er een nummer van het laatste album ’C.U.’, waarop Akkerman samenwerkt met de dance-act Soulvation. Jan zet de ritmebox op de achtergrond aan en de houseachtige klanken bederven het eerste gedeelte van de song. Als die klanken wegsterven, neemt Akkerman het roer nog eenmaal tevig in handen en zet hij weer stevig in. Tijd voor een toegift is er niet meer, want de Three Elements Dancing staan al te trappelen om het podium te beklimmen.

Akkerman is weer heftig aan het toeren en hij doet ook een aantal gastoptredens bij het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht met hun programma ‘Queen in concert’. Jan als vervanger van Brian May dat zou een mooie avond in Leiden moeten opleveren. Helaas, tijdens dit concert op de derde februari in de Stadsgehoorzaal, laat Jan Akkerman verstek gaan.

Hans Keijzers

Bron: Leidsch Dagblad