Eddy Christiani Award

 

 

 

Op 11 april zou Jan Akkerman de Eddy Christiani Award 2009 in ontvangst nemen.
Deze prijs, een initiatief van het poppunt Zeeland, wordt jaarlijks uitgereikt aan een (inter)nationaal bekende gitarist die net als Eddy Christiani een inspirerende bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de elektrische gitaarmuziek.
Eerdere winnaars waren: Leendert Haaksma (2006), Dany Lademacher (2007) en Adrian Vandenberg (2008).
De uitreiking zou plaatsvinden in het Arsenaaltheater te Vlissingen.

Voordat het zover was, vond er een Bandstafette plaats: een optreden van Zeeuwse musici met covers van alombekende bekende nummers, waarin er bands in steeds wisselende samenstellingen op het podium stonden. Het eerste nummer was een zeer verdienstelijke uitvoering van Hocus Pocus van Jan’s voormalige band Focus, inclusief de jodelpartij die twee zangers voor hun rekening namen. Ook eerdere E.C. Award winnaar Dany Lademacher (bekend van Wild Romance, de begeleidingsband van Herman Brood) speelde met een paar nummers mee.

De 91-jarige Eddy Christiani

Tegen half 11 vond de awarduitreiking zelf plaats. De inleiding hiervoor werd gedaan door zanger Bert Heerink (o.a. Vandenberg en Kayak). Daarna verscheen de bijna 91-jarige Eddy Christiani zelf ten tonele. Hij vertelde een paar leuke anekdotes uit zijn lange loopbaan en genoot zichtbaar van de aandacht en het applaus van het publiek. Daarna reikte hij de award uit aan Jan.

In zijn dankwoord memoreerde Jan de betekenis van Eddy in zijn loopbaan. Ook vertelde hij de zaal dat hij tijdens de avond van de uitreiking van zijn Gouden Harp door Conamus in 2005 een oude, unieke foto van Eddy had gekregen, die hij minstens zo bijzonder had gevonden als die Gouden Harp zelf.


Dit is die foto uit '61 of '62, waarop Eddy Christiani (met bril) en zijn donkerbruine Gretsch “Country Gentleman” en Jan met zijn witte Gretsch “White Falcon” te zien zijn. Eddy en Jan waren de eersten in Nederland die een Gretsch-gitaar hadden .

Daarna speelde Jan een suite op zijn akoestische Lowden-gitaar, waarin onder andere zijn eigen compositie Central Station en Les vieux amants van Jacques Brel verwerkt zaten.

Na een changement op de bühne kwam Jan terug met zijn Gibson ‘Black Beauty’ en de Zeeuwse bluesband The Juke Joints. Ze speelden een set van lekkere aanstekelijke (country)bluesnummers en enkele toegiften, waaraan ook Dany Lademacher nog even meedeed.

Het was weer een zeer memorabele avond!

Verslag + foto's Irene Heinicke