Jan Akkerman Band

De Boerderij, Zoetermeer NL - 27-3-2005
 

 

Op zondagavond 27 maart zouden Jan Akkerman en zijn band optreden in ‘De Boerderij’ in Zoetermeer.
De naam van deze zaal dateert nog uit de tijd, dat er een oude boerderij op de plaats van het huidige gebouw stond. Hij is ongeveer 10 jaar geleden vervangen.
Op de heenweg regende het flink, maar toen we (in onze JA-T-shirts) arriveerden bij De Boerderij, was het inmiddels droog.Jan

Het was er aardig druk, ondanks het feit dat het 1e paasdag was.
Rond 9 uur verscheen de band op het podium, in de normale bezetting: Jan op gitaar, Wilbrand Meischke op bas, Marijn van den Berg op drums en Coen Molenaar op keyboards.
Ze hadden net een Britse tour van 10 dagen achter de rug en oogden wat vermoeid.
Maar aan hun spel was dat niet te merken!
Ze waren alle vier netjes gekleed, want er zouden die avond video-opnames worden gemaakt voor een mogelijke nieuwe DVD.

Setlist voor de pauze:
1 C.U.
2 Between the sheets
3 Tranquilizer
4 Blues route
5 You do something to me


Wilbrand

Tijdens Blues route brak Jan een snaar van zijn Les Paul Personal, maar maakte het nummer af op een manier, zoals alleen hij als gitaarvirtuoos dat kan.
Tijdens het geweldige nummer van Paul Weller ‘You do something to me’ bespeelde hij zijn gerestaureerde Gibson SG, daarop had ik hem nog nooit live zien spelen.
Tijdnes de pauze ontmoetten we enkele andere Akkernutters, die ik nog niet eerder persoonlijk had ontmoet, maar alleen kende van internet.
Wander Gubler en zijn ouders, Roy Schols (grafisch ontwerper van o.a. het C.U.-hoesje) en Andries en Wilma Hoogendoorn (ook bekend als de ‘Dutch Hammerheads’).

Setlist na de pauze:
1 In the mood
2 Hocus Pocus (US single version)
3 Sylvia
4 Kloenk
5 Slowman
6 Urban String


Coen

Je ziet het publiek altijd helemaal uit zijn dak gaan, als Jan een paar Focusnummers aan de setlist toevoegt. Want alleen als zijn band die nummers speelt, klinken ze zoals ze horen te klinken.
‘Kloenk’ werd special opgedragen aan een Nederlandse fan die een paar dagen ervoor was overleden. Dit nummer was zijn favoriete van de laatste tijd en werd ook gedraaid op zijn begrafenis.

Na een daverend slotapplaus kwam de band nog een keer terug voor een toegift van ‘Piétons’ met nog een stukje Hocus Pocus aan het eind.


Marijn

Na de gig, ontmoetten fans en bandleden elkaar in het gezellige artiestencafé van De Boerderij. Ze vertoonden daar de DVD ‘Jan Akkerman Live’ op een groot plasmascherm.
Nadat we gezellig hadden bijgepraat, zeiden we iedereen gedag en gingen huiswaarts.
Het was weer een geweldig optreden, ik ben benieuwd hoe de video-opnames zijn geworden!

Jan en band, hartstikke bedankt!
Verslag: Irene Heinicke
Foto's: Wilma Hoogendoorn

English translation