Jan's Akkerpunctuurs (8)

 

Jan's monthly columns called Akkerpunctures as published in
the Dutch guitar magazine 'Gitaar plus'. (Only in Dutch).

De nieuwe Jakkerman.

Beste .......... Akkefietjes,

Ik mag geen negatieve dingen meer schrijven over onze corifeëen, dus ga ik maar over gitaren schrijven. Na dertig jaar geexperimenteer, is er dan eindelijk de allerlaatste versie van mijn geesteskindje, die al in diverse vormen eerder verscheen, ook buitenechtelijk, maar goed, ons kent ons (mag `t een ietsje meer zijn?) afgerond.
Toen ik vijf jaar geleden met Ari Poort van Catalyst aan dit avontuur begon, zijn we uitgegaan van een basisontwerp, gebaseerd op wat er met de Soundcompound, de uitvinding van Catalyst, mogelijk was. Ooit in een interview door mij omschreven als ‘geperste koeienstront’, wat Ari enigszins in `t verkeerde keelgat schoot (ik begrijp die man niet), maar desalniettegenstaande een zeer mooie klank opleverde, in een ietwat iel uitgevallen gitaar, die gebukt ging onder de titel ‘Jakkerman’!
Waarom dat nou most, is me een raadsel. Het zal wel met marketing te maken hebben.
De nieuwe versie heet wederom Jakkerman, maar ik geloof dat ze nog met een zooitje ouwe plakplaatjes zijn blijven zitten. Ook goed, what`s in a name, niewaar?
Oud nieuws? Niets daarvan!

In de studio gezeten met Jeroen en Ronald van Soulvation, de producers van mijn nieuwe cd, kwam ik, toen ik de eerste tracks op mijn Heins tijger Gibson speelde, tot de aangename verrassing dat er iets heel boeiends gebeurde. Ik schakelde over op de Catalyst, en kwam tot de conclusie, dat die Gtar met al die synthesizers en Drums samples zuiverder klonk en beter in het geheel tot zijn recht kwam. Wat waarschijnlijk weer komt, omdat er geen dooie punten in die Gtar te vinden zijn. Daar komt bij, dat de nieuwe Piëzo (Fees) en de hollowbody (zonder feedback) voor een veel akoestieser geluid zorgen. Nu combineer ik dat met een 19 inch Tubefex en een FNS Tube Tech Bluesbox, wat een warm buizengeluid aan het geheel meegeeft.
Minder ‘schwung’

Wat mij nu het meest van deze nieuwe Jakkerman aanspreekt, is de definitie van dat geluid. Door de constructie van een hollowbody krijgt de klank toch automatisch meer ‘schwung’, maar in dit geval blijft het geluid ongelooflijk strak.

Ben bezig met opnames voor een ander project. Dat vereist wat meer scheurwerk, waar ik overigens niet kapot van ben als het teveel als een ouwe krant gaat klinken. Maar een randje eraan, daar ben ik nooit vies van geweest. Vooral als het doorzichtig en toch blijft bijten zonder dat je oren van je romp barsten. Of dat gevoel van een avond flink stappen, twee shoarmaatjes naar binnen en de volgende dag `t idee hebben, dat er iets in je kont is gekropen en er ook dood is gegaan. Ik bedoel op `t toilet, waar ze vroeger ook van die echte maple schijtkleppen op hadden (oh, oh daar gaan ik weer!!!)

Kortom, om een lang verhaal kort te maken, dit was het weer.
Oh ja, de nieuwe Gtar staat op m`n website www.janakkerman.com plus een link (moet je wel Java geïnstalleerd hebben) naar de fabriek in Delft van Catalyst, waar je live kunt zien hoe dat ding gebouwd wordt.

Groetsels
Jan.A
 

Vorige Akkerpunctuur