Jan's Akkerpunctuurs (15)

 

Jan's monthly columns called Akkerpunctures as published in
the Dutch guitar magazine 'Gitaar plus'. (Only in Dutch).

Akkerpunkertoire.

Heerlijk gespeeld in het Copsnertgebouw in Amsterdam én nog geheel gevuld óók. Dus dat was de terugrit weer waard van vakantie in Frankrijk (wo sonst?). Het heeft nog wel even geduurd voor de adrenaline weer een beetje was opgetrokken, maar ik kijk er nu toch weer anders tegenaan en ik moet een beetje gif kwijt, dus ‘Midalgan’ of ‘Doctor Sloane`s ‘ op de bast en typen.

Stochelo beet de kop af - met Romane – en dat ging wel even tekeer, muzikaal dan!
Opvallend veel ouder publiek dat op hun muziek afkomt. Waarschijnlijk door de steil van Django en ‘Hotclub du France’, want die kent men natuurlijk vanuit de oorlogsjaren en toen was dat, dé bevrijdingsmuziek. Voor mij trouwens nog steeds.
Ik heb totaal niks met popmuziek van nu, in de zin van een aap die uit een boom valt, muzikaal gezien dan... Big deal, geen moer aan dus, en nog overhouden ook.

Ik zal even proberen uit te leggen, wat ik van de tegenwoordige popmuziek vind, en van wat er dan nog van over is uit de jaren 60, 70 en 80; toch helemaal een ramp met die a-muzikale punkmafkezen en die zogenaamde Blues-Hezbollah uit Engeland. Hier is het niet veel beter. Daar komt bij, dat als je de nieuwste stroming een beetje in een tijdschrift als Privé opblaast, er een dorpsmongool zichzelf naar een gezellig optrekje weet te manoeuvreren, Én enige florijnen in de vorm van euro’s bij de gemiddelde Nederlander uit de zak weet te kloppen door een paar ontzettend zielige remplaçant kelners - Ja, roept U maar! – Rembrandt muzikaal te roemen, da’s overhouden, natuurlijk!!!
Want het is goedgekeurd door het kabinet én de cultuurprijs staat te wachten voor een zooitje artistieke incest waar een makreel de hik van krijgt. Voilá, wááát een land!
Maandag 20 januari “Arena
Dinsdag 21 “idem”
Woensdag 22 “idem en daarna naks.

Dan maar slap lullen, want iets anders is er niet. Of misschien naar die stomme kroegen en disco’s met een bandje voor een rooitje of acht. Néééé, dat is beneden de stand, dan maar stalletjes schoonvegen op tv. Zo snapt de dorpsmongool het ook en is het goed voor het imago als gewone jongen. Trouwens een vriend van me vertelde, dat één van dit illustere gezelschap vroeger rommelde met een klein meisje met de ziekte van Down in de bosjes van Amsterdam-Noord waar hij toen tegenover woonde. Kijk, zo ontstaan geruchten!!! Ik denk, dat dit was vóórdat die ‘Toppert’ wist, dat hij het sterrendom zou bereiken.
Al trekken de heren hun beste verenpak aan, ik ga d`r niet heen. Er bestaat zoiets als Sesamstraat mét Pino, en nog voor niks ook.
Ik maak me sterk, dat Rembrandt niet een meter buiten Nederland is geweest. Zijn Kunst zeker, zonder Public Relations of gewiekste media geldtellers. Al drie eeuwen geleden viel over de hele wereld zijn werk te bewonderen. Vandaag de dag nog steeds. Kijk dan heb je iets mee te delen. Hij zou in zijn graf woelen, als hij zag hoe zijn talent door anderen misbruikt wordt.

Ik vraag me wel `s af, waar we in dit land mee bezig zijn. Vandaar dit hele epistel. Als dit soort shit niet gebeurde, zou ik wat meer over het echte talent kunnen uitweiden, want alleen over die apparaatjes schrijven is niet interessant. Dat doet de hoofdredacteur van dit blad (Gtar Plus, red.) al.

Nah, komt ie! Mijn echte kijk op de popmuziek van nu:
Ik zat vroeger op de AWF Idenburg ‘School met den Bijbel’ in de Javastraat in de Amsterdamse Indische Buurt. Er was blijkbaar niks anders in de buurt van het Dapperplein, waar ik woonde. Ik zal het toch `s vragen aan mijn moeder hoe dat zit, want het zit me nog steeds niet lekker.
Van de leraar kreeg ik een soort raadseltje:
Janneman hier is de vraag.: “Het is een klein bruin harig beestje, en het springt van tak tot tak.
Heb jij enig idee wat dit zou kunnen zijn, én zou jij daar een antwoord op weten te geven?”
Waarop ik verbaasd reageerde en zoiets zei van: “M`n instinct en verstand vertellen me dat het een eekhoorntje (of een Resusaapje) moet zijn, maar in dit geval zal het wel weer het kindeke Jezus zijn”

Ik blijf het verkeerd zien!

Jan

Vorige Akkerpunctuur